preloader


Provizyon Nedir?

Online alışverişlerin ve kredi kartı kullanımının giderek yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımıza giren bankacılık kavramları da giderek artıyor. Hem fiziki mağazalardan hem de online platformlar üzerinden kredi kartı kullanılarak gerçekleştirdiğimiz alışverişlerin sonrasında karşılaştığımız provizyon kavramı da bunlardan biri.  Bu yazımızda “provizyon ne demek” sorusunu sizler için açıkladık.

Provizyon Ne Demek?

Fransızca “provision” kelimesinden gelen ve dilimizde provizyon olarak karşımıza çıkan bu kavram ‘’bir çekin ya da bir banka hesabının karşılığı’’ olarak tanımlanır. Kartla yapılan ödemelerin ardından banka tarafından bu işleme dair bilgileri ve işlemi doğrulamak üzere belli bir süre belirlenir. Bu belirlenen süre ise provizyon olarak adlandırılır. Ön onay süresi olarak da ifade edilen bu süre boyunca kullanıcıların herhangi bir işlem yapmaları gerekmez, tüm bu süreçle banka ilgilenir.

Yaptığınız harcamaları ve ödemeleri kontrol ederken sizin bilginiz dışında gerçekleşen ödemeleri fark ettiğinizde provizyonun önemi ne olabilir? Provizyon, bu tarz bilginiz dışında gerçekleşen işlemlerde bankanızla iletişime geçerek bu ödemelerin önüne geçilmesini sağlar.

Ayrıca tüketiciler yaptıkları alışverişlerde satın aldıkları ürün ya da hizmetlerde bekledikleri kaliteyi göremedikleri takdirde ya da ürünler kendilerine ulaşmadığında banka ile iletişime geçerek provizyonda gözüken işlemlerini iptal ederek ödemelerinin kendilerine iade edilmesini talep edebilirler. Gerçekleştirilen bu işleme ‘’provizyon iptali’’ denilmektedir.

Ön Provizyon Nedir?

Ön provizyon, satışı yapılan ürün ve hizmetin özelliğine bağlı olarak belirlenen tutarın, kredi kartı limitinde bloke edilmesidir. Ön provizyonun araç kiralama, seyahat, turizm gibi bazı sektörlerde tercih edilmesi firmanın kendini güvence altına alması ile yakından ilişkilendirilebilir. Ön provizyon ile amaçlanan, tüketicinin bir ürün yada hizmet satın aldığında ödemeyi yapacak olduğu kartın kart bilgilerinin ve limit bilgilerin bu ödeme için uygun olduğunun açık bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktır.

Ürün veya hizmet kullanımı sonlandığında bloke işleminin kaldırılması yönünde talimat oluşturulur. Bloke işleminin kaldırılması her sektör için aynı sürede gerçekleşmeyebilir. Araç kiralama sektöründe bu süre 21 gün olarak karşımıza çıkarken şirketler 10 gün içerisinde bloke işlemini sonlandırabilirler.

Provizyondaki İşlemlerin Takibi Nasıl Sağlanır?

Provizyonda gözüken işlemlerde toplam tutarı incelemek için mobil ve internet bankacılığı uygulamalarını kullanarak bu bilgilerin takibini gerçekleştirebilmek mümkün. Mobil ve internet bankacılığı kullanarak yaptığınız tüm ödemelerin listelerine ulaşabilir, uygulamada yer alan ‘’provizyondaki işlemler/ bekleyen işlemler’’ bölümünden provizyonu açık işlemlerinize erişim sağlayabilirsiniz.

Bekleyen Provizyon Nedir?

Yapılan alışveriş sonrasında kredi kartı ile ödeme yapılmasının ardından onay sürecinin tamamlanmasını kapsayan süreç ‘’bekleyen provizyon’’ olarak ifade edilmektedir. Bekleyen provizyon süresi genellikle 24 saatlik bir zaman dilimini yansıtsa da bazı durumlarda bu sürenin iki güne kadar uzaması mümkündür. Herhangi bir problem yaşanmadığı takdirde harcamalar banka tarafından onaylanır ve ardından işlemlerinize yansıtılır.

Mobil Uygulamamız

Uygulamayı İndir, Paranı Keyifli Yönet!

cta particle 1 cta particle 2