preloader


Api Nedir?

API detaylı açılımıyla Application Programming Interface, bir uygulamaya ait verilerin, başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için verileri paylaşan uygulamanın sağladığı arayüz olarak tanımlanmaktadır. Bir diğer deyişle API, bir uygulamanın özelliklerini başka bir uygulamada da kullanılmayı sağlayan yapıya denilmektedir. API ile bir e-ticaret sitesine yüklenen ürünün API izni verilerek başka bir e-ticaret sitesine de yüklenmesi sağlanarak aynı anda satışa sunma imkanı bulunmaktadır. API ile erişim yetkisine sahip yüz hesapta aynı anda aynı ürünün yüklemesi mümkündür. Bunun yanı sıra ticarette API entegrasyonu sayesinde zaman tasarrufu sağlanarak e-ticaret sitelerinde gerçekleşen ürün ekleme, stok yönetimi, sipariş yönetimi, kargo süreci veya muhasebe süreçleri gibi karmaşık ve zaman alan işlemlerin önüne geçilmektedir.

API Çeşitleri Nelerdir?

Birden çok api türü bulunmaktadır. Public Api, Private Api, Partner Api, Composition Api bunlardan bazılarıdır. Api türlerinin özelliklerinin neler olduğuna gelin hızlıca bakalım.

Public (Açık) Api: Anahtarlı ya da anahtarsız olarak herkesin kullanımına açık olan Api'lerdir.

Private Api:  Private API, dahili sistemlerde kullanılan ve diğer kullanıcılara kapalı olan Api türüdür.

Partner Api: Birden çok iş ortağı tarafından kullanılan fakat yine diğer kullanıcıların kullanımına kapalı olan Api türüdür.

Composite Api:  Birden çok API'nin belirli bir düzen içerisinde çalışıp benzer veya farklı işleri yapmalarını mümkün kılan Api'dir.

Api Ne İşe Yarar?

Entegrasyon sistemlerine entegre olabilmek için API bilgilerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Sitenin açıldığı sağlayıcı aracılığıyla, açılan web sitesine ait API bilgilerine ulaşılabilmektedir. Bu API bilgileri sayesinde entegrasyon sistemlerine entegre sağlanılması ile mağazaya ait bilgiler alınmakta ve süreçlerin çoğu otomatik hale gelmektedir. Bunun yanı sıra kargo firmalarında API kullanımı ile e-ticaret sitesiyle kargo entegrasyonu sağlamak mümkündür. Bu bağlantı sayesinde sipariş edilen ürünlere ait bilgilerin, gönderici adres ve iletişim bilgilerinin kolaylıkla kargo entegrasyonuna aktarılması sağlanmaktadır.

Kargo API sayesinde satışı sağlanan ürünü alan müşterilerin adres ve ürün bilgileri alınarak barkoda dönüştürülmektedir. Böylece takip kodu oluşturulmakta ve kargonun durumu (hazırlanıyor, yolda vb.) e-ticaret web sitesinde ya da pazaryeri panelinde otomatik olarak güncellenmektedir. Böylece özellikle toplu alımlarda zaman tasarrufu sağlanarak, kargo fişi ve barkodu hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanmaktadır.

Mobil Uygulamamız

Uygulamayı İndir, Paranı Keyifli Yönet!

cta particle 1 cta particle 2